RU


Rysk regimkritisk konstn

2008-11-22 - Helsinki


VIDEOKONST

* Vem? Elena Kovylina.
* Vad? Konstnär och performansartist.
* Varför? Videon Dying Swans visas på Kaiku Galleria i Helsingfors 20–30.11.

En av tolkarna, också en rysk kulturproducent, säger att finländska journalister alltid har en politisk agenda när de intervjuar ryska konstnärer. ”En del konstnärer blånekar till att det finns problem i Ryssland. Andra talar inte om någonting annat.”
Konstnären Elena Kovylina, som deltar i utställningen Ägandeskap under Lens politicafestivalen, presenteras som en av dagens få öppet regimkritiska konstnärer i Ryssland. Performancen Dying Swans (Döende svanar, 2008), som visas på Kaiku Galleria i november, har inte visats i Kovylinas hemstad Moskva.
– Min gallerist sade att han har tre döttrar och är rädd för reprimander. Gallerister och konstnärer utövar självcensur på grund av rädsla, men det finns också en kommersiell censur, säger Kovylina.
– Läget ser så dystert ut att jag har svårt att föreställa mig en lösning som skulle ge mig en plats i det ryska samhället. Under de senaste årtiondena har våra bästa, bland annat de journalister som kritiserat och verkligen vill förbättra samhället, rensats bort eller tvingats på flykt.
Läs hela intervjun i Volt.
Text. Jeanette Östman
Foto: Fabian Björk

http://www.volt.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=1053&Itemid=17/

back


© Elena Kovylina, 2003-2008